torstai 18. helmikuuta 2010

18.2.2010 ja Aleksin kantasolusiirto

Tänään on sitten se kauan odotettu päivä:

Aleksin kantasolusiirto!

Pikkumies heräsi kun tulimme Timon kanssa 8.30. Aleksin silmät ovat edellenkin todella valonarat. Olemme peittäneet ikkunat lakanoilla ja kaikki valot pidämme sammuksissa. Aleksi ei pysty katsomaan edes telkkaria. Myös kutina on alkoi vaivaamaan eilen illalla ja Aleksi sai atosilin.

Hyljinnänesto lääkitys menee aamuin illoin. Kyselin tänään tarkemmin käänteishyljinnästä, ja tässä tarkennusta: Akuutti käänteishyljintä ilmenee sitten, kun siirre alkaa itämäämään. Kaikki hyljintä mikä tulee 100 päivän sisällä siirrosta, on akuuttia käänteishyljintää. Hyljintä, joka tulee myöhemmin kuin 100 päivää siirrosta, on kroonista käänteishyljintää.

Tämän päivän siirron yhteydessä on odotettavissa oireita jotka johtuvat verensiirrosta: siitä että Aleksi saa toisen ihmisen soluja. Näitä oireita ovat: iho-oireet, lämmönnousu, verenpaineen lasku , saturaatio ongelmat sekä oksentelu. Koska luuydin on pakastettu, on siinä säilöntä aine, joka aiheuttaa myös oksentelua. Päivittelen kuulumisia sitä mukaan kun päivä etenee.

KLO: 12.50

Aleksin luuydinsiirto tehtii klo. 11.50-12.07. Esivalmistelut olivat aika kiireisiä ja esilääkkeenä annettava atosil, olisi pitänyt antaa aikaisemmin. Huoneeseen lappasi kolme eri hoitajaa, lääkäri ja professori toi kantasoluruiskut. Aleksi oli todella kiukkuinen ja oli tekemistä pidellä pikkumiestä kiinni. Myös atosil voi aiheuttaa tällaisen kiukkureaktion.

Itse siirto tapahtui niin, että lääkäri laittoi kerrallaan kaksi ruiskua kantasoluja kerrallaan keskuslaskimokatetriin. Yhteensä kolme kertaa, jolloin kantasoluja meni Aleksille hiukan reilun desin verran. Antokertojen välissä pidettiin pieni tauko ja katsottiin miten Aleksi reagoi. Aleksia väsytti ja itketti kovasti. Aleksi oksensi kaksi kertaa ja valitti kovaa vatsakipua. Myös pääkipu oli kova, johtuen korkeasta verenpaineesta. Myös löysät kakat tulivat housuun. Siirron jälkeen Aleksi nukahti. Aleksilla on tänään todella tarkka seuranta: verenpainetta ja hapetusta seurataan koko ajan.

"Kun pääsin itse pois huoneesta, tuli itku heti ja ahdistus purkautui. Olin ajatellut siirtotilanteen vähemmän epämukavaksi. Tuntui niin pahalta, kun näki kuinka Aleksiin sattui ja kuinka paha pikkumiehellä oli olla. Nyt on kuitenkin menty iso askel eteenpäin ja nyt vain odotellaan".
KLO: 20.20

Aleksi nukkui reilut neljä tuntia ja heräsi oksentamaan. Pieni mies halusi heti leikkimään ja ruokaakin yritti maistella. Siirteessä ollut säilöntäaine haiseen koko huoneessa ja Aleksin hengityksessä ainakin tämän ja huomisen päivän. Aleksin virtsa on myös värjäytynyt punaiseksi, johtuen siirteessä tulleista hajonneista punasoluista. Aleksin veriryhmä vaihtuu pikkuhiljaa, noin kolmen kuukauden kuluessa, luovuttajan veriryhmäksi.

Aleksi on ollut loppuillan melko kärttyinen ja vatsakipua on myös ollut. Oksennellutkin pikkuinen on muutaman kerran. Verenpaine oli korkea useamman tunnin. Hapetusarvot pysyivät suht. normaaleina.

Labrat näyttivät tänään tältä:
Hb 139 / leuk 0,0 / trom 55 / crp 4
"Tämä päivä on ollut meille kaikille raskas. Erityisesti Aleksille. Tämä on kuitenkin päivä, jota on odotettu niin kauan ja vihdoin luuydinsiirto saatiin tehtyä. Seuraavana onkin edessä 2-3 viikon odotus. Sitten kun luuydin on kiinnittynyt ja alkaa itämään, tulevat myös hyljintäreaktiot. Itselläni ajatukset ovat hiukan sekavat…toiseelta iloiset, toisaalta huonot. Saa nähdä miten uni tulee seuraavana yönä…"

1 kommentti:

  1. Kyllä vanhempana oot joutunu kestämää kaikkein kamalimman ja pahimman. Lapsen kärsimys. Sä olet supervanhempi ton läpikäyneenä. Ihan oikeesti. Isot kasat voimia jaksaa eteenpäin elämässä ♡

    VastaaPoista