maanantai 15. helmikuuta 2010

15.2.2010

<3 Tänään vietetään syöpälastenpäivää <3

Nyt on toinen viikko osasto K10:llä vierähtänyt käyntiin. Aleksi oli eilen illalla kovin väsynyt ja itkuinen. Uni tuli jo 20.30. Kävimme Timon kanssa Aleksin nukahdettua Samin ja Karon luona pelailemassa hiukan guitar heroa ;)

Aleksi kävi aamulla kylvyssä ja me odottelimme malttamattomana lääkäreitä. Aleksin omahoitaja tuli kesken kylvyn kertomaan että hoidot jatkuvat eli luuydinsiirtoon mennään. Tänään iltapäivällä olisi ensimmäinen sädehoito, mutta lääkäri tulisi kohta kertomaan tarkemmin. Mietiskelimme siinä Timon kanssa että kuinka nyt jo on tehty päätös, vaikkei aamun uusista viljelyistä ym. ollut saatu vielä vastausta.

Kun lääkäri vihdoin tuli kertomaan tarkemmin suunnitelmista, uskalsimme hieman huokaista helpotuksesta. Aleksilla oli rinovirus, joka on flunssavirus. Viruksen alatyypistä ei ollut vielä tietoa. Aleksilla oli puhtaat keuhkot eilen otetussa röntgen kuvassa ja muutenkin Aleksin oireet olivat lieviä. Viruksesta ei ole maailmallakaan paljon tutkimustietoa, koska sitä pidetään ns. harmittomampana viruksena. Virus ei ole aggressiivinen, niin kuin esim. rsv-virus. Riski mikä tulee kyseeseen rinoviruksen kanssa luuydinsiirrossa, on se että rinoviruksen oireista voi tulla limakalvorikkoutumia, jotka ovat taas portti muille infektioille. Aleksin kohdalla limakalvorikkoutumia tulee joka tapauksessa sytostaateista ja sädehoidosta. Jos jäisimme odottamaan sitä aikaa, että saataisiin Aleksista puhdas näyte rinoviruksen suhteen…siihen voisi mennä jopa vuosi.

Aleksi otti 1,5 tunnin päikkärit ja leikki sen jälkeen leikkitädin kanssa junaradalla. Sitten olikin aika lähteä sädehoitoon. Ambulanssimiehet tulivat hakemaan Aleksin osastolta ja Aleksin omahoitaja lähti mukaan. Kävimme Timon kanssa sillä välin syömässä ja ostamassa Aleksille sädehoitopipon.


Aleksi tuli ensimmäisestä sädehoidosta 16.45. Pikkumies oli hieman pökkerössä, mutta reissu oli kuulemma mennyt todella hienosti! Nalle puh oli tänään Aleksin mukana ja huomenna Aleksi lupasi ottaa pupun mukaan ambulanssiin. Ruoka ei ole maistunut, mutta päärynäjäätelö on mennyt. Aleksin 2dl nesterajoitus on myös tänään poistettu. Aleksin silmät ovat olleet tänään todella kipeät ja valonarat. Silmätippoja laitetaan nyt 6xvrk ainakin sädehoidon ajan.

Aleksin veriarvot olivat tänään:
Hb 112 / leuk 0,0 / trom 78 / crp 7
"Omat fiilikset ovat tänään jo huomattavasti paremmat. Oli huojentavaa kuulla ettei rinovirus ole aggressiivinen tai estä siirron tekemistä. Toisaalta pelottaa, koska nyt on iso pyörä pyörähtänyt käyntiin…sädehoito on alkanut ja enää ei voida perääntyä. Nyt ei auta kuin toivoa ja rukoilla parasta".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti